Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-13

Hogyan gyógyulhatunk nyaralás közben?

Hogyan gyógyulhatunk nyaralás közben?

A napfény, a friss levegő és a nyári szabadság nemcsak a közérzetünkkel művelhet csodát, hanem a meglévő panaszainkat is kezelhetjük a megérdemelt pihenés közben.


A nyaralást azért is érdemes alaposan megtervezni, mert ilyenkor összeköthetjük a kellemeset a hasznossal: egy jól megválasztott hely a gyógyulásunkat is szolgálhatja, ahol az allergiától a nőgyógyászati panaszokig sok mindent kúrálhatunk.
 
Légúti megbetegedések

Már az ókorban is tudták, hogy a sós tengeri levegő sok betegség, különösen a légúti panaszok enyhítője lehet. Legyen szó asztmáról, köhögésről, nehézlégzésről vagy valamilyen tartósan fennálló légúti fertőzésről, a sós levegő belélegzése segíthet a tünetek enyhítésében. A belélegzett tengeri levegőben ugyanis apró sókristályok vannak, amelyek segítik a hörgők tisztulását, és képesek csökkenteni a nyálkahártya-gyulladásokat. A sós levegő erősíti az immunrendszert, és semmilyen mellékhatása nincs, így kisgyerekeknél éppen úgy hasznos lehet, ahogy várandós nők esetén. A föld egyik legsósabb tengere a Vörös-tenger. Ha a Földközi-tengerig jutunk el, akkor se bánkódjunk, ennek is kiemelkedően magas a sótartalma. 
 
Nem csak a tengerparti nyaralás tehet jót a légúti betegségekkel küzdőknek. Az 1800-as években észrevették, hogy azok a bányászok, akik hosszabb ideje dolgoztak sóbányákban, sokkal ritkábban küzdöttek tüdőbetegségekkel. A sóbarlangok levegőjében ugyanis, éppen úgy, ahogy a tengernél belélegzett levegőben, ott vannak az apró sókristályok. Ilyen körülmények között gyorsabban gyógyulhatnak a krónikus légzőszervi betegségekkel, hörghuruttal, torokgyulladással küzdők.

Természetesen nem kell állandóan a sóbarlangban lenni, egy kellemes hegyvidéki nyaralást összeköthetünk egy sóbarlang-terápiával, amikor naponta pár órát töltünk a barlangban. Ilyenkor tanácsos szakorvossal konzultálni, nyaralás előtt felkeresni a Budai Egészségközpontot, hiszen az életkor és a beteg aktuális állapotának függvénye, hogy mennyi időt kell a sóbányában tölteni. Sóbánya-terápiáért egyáltalán nem kell messzire menni: a szomszédban Erdélyben kettő is található, Tordán és Parajdon, de Lengyelország  ugyanúgy potenciális úti cél lehet.
 
Bőrbetegségek 

A tengerparti nyaralás nemcsak a légúti, hanem bizonyos bőrbetegségeknek is kedvezhet. A sós tengervíz ugyanis rengeteg értékes anyagot tartalmaz, amely segíthet a bőrproblémák enyhítésében, de önmagában az is elég lehet, hogy a sós víz szárítja, fertőtleníti a bőrt, így a pattanásos, aknés, gyulladt bőr állapota javul. Emellett pikkelysömörben szenvedőknek is javasolt, mert a tengervízben az elhalt hámréteg könnyebben leválik. De javíthat az ekcémás bőr állapotán, és bizonyos esetekben a makacs szemölcsök elleni küzdelemben is segíthet. Figyelni kell azonban a szervezet jelzéseire: ha a sós víz csíp, maró érzést okoz, nem szabad erőltetni a tengeri fürdőzést.
 
Allergia 

Ha valaki allergiával küzd, akkor a célország kiválasztásakor mindig vegye figyelembe, hogy az adott helyen milyen az allergének koncentrációja. Emellett érdemes olyan helyszínt választani, ahol a klíma enyhe és száraz, ezek ugyanis javíthatnak az allergiások állapotán. Ideális lehet egy hegyvidéki nyaralás például a Tátrában, különösen 1500 méteres magasság felett, ahol jóval kisebb az allergiát okozó pollenek mennyisége. De a sós tengeri levegő is jót tesz a pollenallergiásoknak.
 
Nőgyógyászati problémák 

Több olyan nőgyógyászati probléma akad, amelynek megoldásában segíthetnek bizonyos gyógyvizek, amelyeket egy nyaralás alkalmával érdemes kúraszerűen alkalmazni. Nem is kell messzire menni: Magyarországon például a kénes harkányi gyógyvíz az, amelyik közismerten jól alkalmazható nőgyógyászati panaszok kezelésére. Többek között a meddőség különböző eredetű formái (petevezető-elzáródás, méhnyakgyulladás, petefészek-elégtelenség, PCOS), a női nemi szervek idült gyulladásai, kismedencei összenövések, endometriózis okozta panaszok, nőgyógyászati műtétek utáni kóros állapotok, a klimax okozta panaszok kezelhetők a segítségével. De a kénes gyógyvíz vizelettartási zavarok vagy egyéb krónikus alhasi fájdalmakkal járó betegségek tüneteinek enyhítésére is alkalmas lehet.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...