Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-14

Legyünk lépéselőnyben a betegségekkel szemben!

Legyünk lépéselőnyben a betegségekkel szemben!

Ahhoz, hogy a lehető legjobb minőségben és a legtovább éljük az életünket, nagyon fontos a proaktivitás. Ez azt jelenti, hogy érdemes tudatosítani magunkban, hogy a saját egészségünk menedzselése a mi kezünkben van és a saját érdekünk. A betegségeket pedig a legtöbb esetben könnyebb megelőzni, mint a már kialakult bajt gyógyítani.


„Az egészség a legnagyobb kincsünk, amit akkor értékelünk igazán, amikor már nincs.” Ezt a jól ismert mondást sokan félnek komolyan venni. Mert valóban kell ahhoz némi bátorság, hogy ne dugjuk a fejünket a homokba, és tényleg tegyünk azért, hogy egészségesek maradjunk. 
A felmérések szerint a magyarok öt évvel rövidebb ideig élnek, mint az uniós átlag. Ez megdöbbentő adat, főleg, mert a halálozások nagyjából feléért a helytelen életmód, azaz a rossz táplálkozási szokások, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a légszennyezés felel.

Ennek az adatnak azonban ma már nem kell szomorú élettapasztalatnak lennie, hiszen a tudomány és az orvostechnológia fejlődése egyre több eszközt ad a kezünkbe ahhoz, hogy egy hosszú élet során a lehető legjobb állapotában őrizzük meg egészségünket, és tartsuk fenn minél tovább kiváló életminőségünket. A Wáberer Medical Centerben maximálisan hisznek a prevenció erejében, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hozzájuk fordulóknak személyre szabottan segítsenek egészségük megőrzésében. Odafigyeléssel ugyanis olyan betegségek kialakulása is megakadályozható, amelyekre esetleg a családban volt példa, így a rá való hajlamunk valószínűsíthető.
 
Egészségünk alappillére az életmódunk
 
Az egészséges életmód, a testünk-lelkünk igényeire való odafigyelés a megelőzés egyik alappillére. Több mérföldkőből áll, amelyeket lehetőleg minden nap el kell érnünk: 

Találjuk meg azt a mozgásformát, amit élvezünk és amivel szívesen tartjuk jó formában magunkat. Lehet ez a rendszeres, tempós napi séta is, futás, túrázás, úszás vagy kerékpározás, de ha mást is szívesen kipróbálnánk, az Aktív Hegyvidék programban sokféle mozgásforma közül választhatunk.

Tapasztaljuk ki, milyen ételekre reagál pozitívan a szervezetünk, hogy a táplálkozásukban is megleljük az egészséges egyensúlyt nap mint nap.

Igyekezzünk kerülni a túlevést, néha jót tesz például beiktatni egy-egy böjtnapot, de nem az a lényeg, hogy sanyargassuk magunkat! Az a fontos, hogy az egészséges életmódban megtaláljuk az örömforrást. 

Figyeljünk oda lelkünk jelzéseire is, mert sok betegségnek egy-egy stresszes időszak adhatja meg a kezdő lökést.
 
A rendszeres szűrővizsgálatok a prevenció fontos eszközei
 
Ha úgy érezzük, hogy nehéz minderre figyelnünk, ne aggódjunk, nem kell egyedül megbirkóznunk a feladattal. Itt jön képbe a megelőzés második alappillére: a rendszeres szűrővizsgálatok. 

Évente egyszer érdemes szakemberek segítségével végigmonitorozni testünk állapotát, az életmódunkra, a táplálkozásunkra való reagálását. A korral előre haladva így mérhetjük fel legjobban a lehetséges kockázatokat, és így tudunk korrigálni, ha kell, az étrendünkön, a szokásainkon. 
A rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatokkal – életkor és rizikófaktor alapján – időben feltárhatók az esetleges egészségügyi problémák, kezdődő betegségek, ezzel pedig további váratlan diagnózistól, mentális és anyagi tehertől kímélhetjük meg magunkat. 
És ami a legfontosabb, nagyobb sikerrel tudjuk már csírájában kiirtani a kialakulóban lévő betegségeket.
 
Javasolt szűréscsoportok a Wáberer Medical Centerben:

általános nagyrutin-laborvizsgálat; 

képalkotó és fizikai vizsgálatok olyan daganatcsoportokra, mint tüdő és mellkas, vastagbél- és hasi daganatok, emlő-, prosztata- és urológiai daganatok, bőrdaganatok és melanóma, szájüregi, gége és nyaki szervek daganatai, valamint a méhnyakrák.
 
Lényeges az időfaktor

A szűrővizsgálatokat végeztethetjük a társadalombiztosításunk számlájára, a körzeti orvosunkkal egyeztetve. Fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akiben maximálisan bízunk, és aki tud időt szánni ránk. Itt a hosszú várólisták nehezíthetik a dolgunkat, és nem biztos, hogy egy helyen el tudunk végeztetni minden szükséges vizsgálatot. Ám ahogy a gyógyításban, úgy a megelőzésben is életbevágó az időfaktor, amely a magánegészségügyi szolgáltatás nagy előnye, hiszen itt már a kezdetektől fogva lényegesen gyorsabban és nem utolsósorban kényelmesebben végeztethetjük el a szükséges szűrővizsgálatokat.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...