Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-28

Mit tegyünk az elvékonyodott fogakkal?

Mit tegyünk az elvékonyodott fogakkal?

Mindenki hollywoodi mosolyt szeretne. Előfordulhat azonban, hogy rendszeres ápolás mellett is azt tapasztaljunk, hogy a fogaink elszürkültek, elvékonyodtak. Ha szívesen kezeltetnénk elvékonyodott fogainkat, de nem tudjuk, milyen módszerrel hozhatók helyre az áttetsző, letört fogfelszínek, érdemes felkeresnünk egy fogorvost.


A fogzománc egy áttetsző réteg, amely a dentint, a fog belsejét óvja a külső behatásoktól. A zománc mennyiségének csökkenése vagy éppen teljes elvesztése miatt a fog koronája eldeformálódhat, illetve, ha ez a zománcréteg sérül, elvékonyodik, lekopik, akkor a belső sárgás réteg, a dentin láthatóvá válik, és a fog elszíneződött hatást kelt.

A zománckopás eleinte nem jár fájdalommal, inkább esztétikai elváltozás: a fog először fénytelenebbé, puhábbá válik. A későbbi kopás során mélyedések, barázdák képződnek a felszínén, ezek a sérült részek aztán már okozhatnak fájdalmat, fogérzékenységet bizonyos ételek, italok fogyasztása esetén. A zománckopás normális jelenség, ám esztétikailag és az idő múlásával zavaró lehet. Kezdeti stádiumban még visszafordítható a folyamat, ám ha elmarad az életmódváltás és a szükséges fogászati kezelés, az a fog elvesztésével is járhat.

Mi okozza a fogak elvékonyodását?

A zománckopást előidézhetik a savas-cukros ételek, italok, illetve egyes szalicilátokat tartalmazó gyógyszerek. A természetes savak, mint a zöldségekben, gyümölcsökben található citromsav, valamint az ecetalapú öntetek, mártások és savanyúságok is zománckárosító hatásúak.

A fogzománc élettartamának megnövelése érdekében nem célszerű lemondani a savtartalmú tápanyagokról, csak a fogyasztásukra kell kiemelt figyelmet fordítani. Gyümölcslevek ivásakor érdemes szívószálat használni, mert így csökkenthető a fogak és a savas tartalom érintkezési felülete. Célszerű elkerülni a lassú kortyolgatást vagy a nedű szájban öblögetését.

Az étkezéseket mindig ajánlott a száj kiöblítésével zárni, mert a víz felhígítja a savakat, amelyek így kevesebb kárt tudnak okozni a fogzománcban. Hasonló okokból célszerű az étkezéseket követően sajtot fogyasztani, amely megszabadítja a fogakat a savas lerakódásoktól. A szájüreg optimális pH-értékének helyreállításához érdemes evés után cukormentes rágógumit rágni, amely fokozza a nyálelválasztást.

Elvékonyodott fogak ápolása

A D-vitamin és kalcium együttes bevitele erősíti a fogzománcot. Léteznek zománcvédő fogkrémek, illetve zselék, amelyek elősegítik a zománc remineralizációját, vagyis az ásványi anyagok pótlását.

A gyógyszertárakban és drogériákban kapható erózióvédő készítmények (például az Elmex gél, a Tooth Mouse gél) csökkentik a kopás mértékét, ám nem tudják visszaállítani az elvékonyodott zománcréteget.

Héjak és pótlások

Előrehaladott zománckopás esetén a porcelánhéjak, illetve -koronák jelentenek megoldást. Az extra vékony fogpótlások megvédik a fogat a kopástól és biztosítják annak tökéletes működését.

Porcelánhéj: A porcelánhéj a fog külső felszínére felhelyezett vékony, üvegszerű, nagy szilárdságú porcelánréteg. A legkevesebb zománcveszteséggel járó ultravékony kerámiahéjakat főleg frontfogaknál érdemes használni. Teljesen fémmentes, tartós, és manapság a legesztétikusabb fogpótlás.

Direkt héj: A direkt héjat ezzel szemben a fogorvos készíti el a fogászati székben egy speciális technika segítségével. Az anyagok rétegezési technikával kerülnek a fogfelszínre, oly módon, hogy az egyes anyagszíneket, amelyek alig térnek el egymástól, a fogorvos váltakozva alkalmazza.
 
Élpótlás: A száj front részén elhelyezkedő fogak a legsérülékenyebbek, akár egy pohár koccanása közben is letörhetnek. Az elülső fogak sérüléseit nem csupán esztétikai okokból érdemes kezeltetni, hiszen a fogak idővel el is halhatnak. Amennyiben csak a zománc sérül minimális mértékben, polírozással gyógyítható, súlyosabb fogsérülés esetén azonban élpótlás alkalmazása javasolt.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...