Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-04

Az izomhúzódás kezelése

Az izomhúzódás kezelése

Az izomsérülések egyik leggyakrabban előforduló formája az izomhúzódás, amit szinte mindannyian megtapasztaltunk már. Leggyakrabban futás, vagy ugrás közben sérülünk meg, de az izomhúzódásnak több oka is lehet. 


Az izomhúzódás során az izomrostok túlzottan megfeszülnek vagy megsérülnek. Ez az izomsérülés a mindennapi élet során gyakran előfordulhat, leggyakrabban sportolás közben vagy túlzott fizikai terhelés következtében. Az izomhúzódás okai különbözőek lehetnek. Gyakran akkor alakul ki, ha az izmok túlzottan megterheltek vagy hirtelen húzódnak meg.

A rossz, vagy elégtelen bemelegítés vagy nyújtás, a kevés izomerő, a fáradtság, a csökkent hidratáltság, a nem kiegyensúlyozott táplálkozás vagy a túlsúly is hajlamosíthat az izomhúzódás kialakulására. Emellett a rossz testtartás, az izmok egyoldalú terhelése vagy a túlzott stressz is elősegítheti a probléma kialakulását.
 
Képalkotó vizsgálatok segítségével három osztályba sorolhatjuk az izomrostok szakadásának mértékét:
 
1. fokozat: csak néhány izomrost érintett, az izomerő és az ízület mozgástartománya megmarad, a fájdalom gyakran a sérülést követő napon jelentkezik először.

2. fokozat: az izomhas, vagyis az izom kiszélesedő részének több mint fele elszakad, a fájdalom azonnal jelentkezik, izomerő-csökkenés és duzzanat tapasztalható.

3. fokozat: az izomzat teljes szakadása, erős fájdalom, duzzanat és funkciókiesés kíséri.
 
Izomhúzódás esetén az 1. fokozatról beszélünk. Ilyenkor néhány izomrost elszakad, fájdalom jelentkezik. Passzív vizsgálattal az ízület mozgástartománya teljes és izomerő-kiesés nem jelentkezik.
 
Hogyan kezeljük a bajt?
 
Az izomhúzódás kezelése több lépésből áll. 

Ha izomhúzódásra gyanakszunk, mindig forduljunk orvoshoz vagy a Katonarehab - Gerincgyógyítás szakembereihez a megfelelő diagnózis felállítása és a további kezelés érdekében.

Az első és legfontosabb a pihenés és a terhelés minimalizálása. Az érintett izom terhelésének csökkentése segít a gyógyulásban. Azonnali hideg pakolás, például jég segíthet csökkenteni a duzzanatot és enyhíteni a fájdalmat.

A következő lépés a kompresszió és a rögzítés. Rugalmas kötést vagy kompressziós ruházatot használhatunk az érintett területre, hogy támogassuk az izom stabilizálását és segítsük a gyógyulási folyamatot. Fontos, hogy ne kössük meg túl szorosan a kötést, hogy ne korlátozzuk a véráramlást.

A sérült izomra ható helyi gyógyszerezés is segíthet. Fájdalomcsillapító krémek vagy gélek alkalmazhatók a fájdalmas területen, hogy enyhítsék a kellemetlenséget és gyulladáscsökkentő hatást fejtsenek ki. Fontos azonban, hogy ezt az orvos vagy gyógyszerész utasítása alapján alkalmazzuk és figyeljünk az esetleges allergiás reakciókra vagy mellékhatásokra.

A rehabilitációs gyakorlatok és a nyújtás is fontos szerepet játszanak az izomhúzódás kezelésében. Az izmok lassú és kontrollált nyújtása segíthet enyhíteni a feszültséget és növelni rugalmasságukat. Fokozatosan növeljük a terhelést és az aktivitást a gyógyulás folyamatában, de mindig figyeljünk az izmok reakcióira és a fájdalomra.

A fájdalom és a gyulladás enyhítésére nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket is alkalmazhatunk, amelyeket azonban csak az orvos utasítása szerint szabad szedni. Az orvosi vizsgálat és diagnózis alapján szükség esetén fizioterápiás kezelést, ultrahang-terápiát vagy egyéb speciális eljárásokat is alkalmazhatnak a gyógyulás felgyorsítása érdekében.

Fontos megemlíteni, hogy az izomhúzódás súlyosságától függően néhány napig vagy akár hetekig is eltarthat a teljes gyógyulás. A megfelelő pihenés és a helyes kezelés azonban általában segít a tünetek enyhítésében és a gyógyulás felgyorsításában. 
 
Igyekezzünk megelőzni!
 
Az izomhúzódás megelőzése érdekében fontos a megfelelő bemelegítés és nyújtás a testmozgás vagy sporttevékenység előtt. Az izmok erősítése és rugalmasságának fenntartása is segíthet csökkenteni az izomhúzódás kockázatát. Rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás és hidratáció, valamint a terhelés megfelelő megosztása az izmok között hozzájárulhat az izmok egészségének és védelmének fenntartásához.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...