Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-04

Öt dolog, ami segít megelőzni a cukorbetegség okozta látásproblémák kialakulását

Öt dolog, ami segít megelőzni a cukorbetegség okozta látásproblémák kialakulását

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a diabétesz világszerte több mint 422 millió embert érint. Az ellenőrizetlen cukorbetegség olyan szövődményekhez vezethet, amelyek a test és szervezet több részét érintik, beleértve látást.


Ebben a bejegyzésben mutatunk 5 olyan fontos lépést, amelynek a gyakorlása minden diabétesztől szenvedő betegnek segíthet abban, hogy elkerülje a kísérőbetegségként kialakuló súlyos látásproblémák kialakulását és megőrizze a szeme egészségét.

1. A diéta szigorú betartása

Annak érdekében, hogy a diabétesz által okozott látásproblémák kialakulásának az esélye hatékonyan csökkenthető legyen, mindenképp fontos a megfelelő diétás étrend kialakítása és legfőképp betartása. Az American Diabetes Association az egészséges vércukorszint fenntartása érdekében az alábbi, étkezéssel kapcsolatos szabályát tartja ebből a szempontból a legfontosabbnak:

finomított vagy feldolgozott szénhidrátot tartalmazó ételek fogyasztásának minimalizálása,
a hozzáadott cukrot és édesítőket tartalmazó italok napi étrendünkből való kiiktatása,
teljes kiőrlésű és feldolgozatlan élelmiszerek előnyben részesítése,
keményítőben gazdag zöldségek fogyasztása.

Az egészséges táplálkozás nemcsak a vércukorszint szabályozásában, de a diabétesz egyéb szövődményeinek, például a magas vérnyomásnak, illetve a szemészeti problémák kialakulásának a kockázatát is hatékonyan csökkenti. 

2. A rostbevitel növelése

A rostokról széles körben ismert, hogy támogatják az emésztőrendszer működését. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a rostokban gazdag táplálkozás a cukorbetegség kezelésében és a látásproblémák elkerülésében is hatékony segítség lehet. A tanulmányok ugyanis azt mutatják, hogy egy bizonyos típusú rost, az úgynevezett oldható rost segít a vércukorszint csökkentésében azáltal, hogy lassítja a cukor felszívódását. 

Abban az esetben, ha szeretne ön is egészségesebben és kiegyensúlyozottabban táplálkozni, érdemes az étrendjébe beemelni az olyan, rostokban gazdag ételeket és alapanyagokat, mint a teljes kiőrlésű gabonák (például az árpa és a zabpehely), a bab, illetve a különböző friss zöldségek.

3. A rendszeres testmozgás

Bizonyos tanulmányok szerint a testmozgás csodákra képes. Egyrészt segít abban, hogy megelőzzük vagy késleltessük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Másrészt pedig akkor is segíthet a vércukorszint szabályozásában, ha a betegség már kialakult. A rendszeres testmozgás emellett segít megőrizni testsúlyunkat, és javítja a szív, valamint a keringési rendszer egészségét is.

Ez azt jelenti, hogy az aktív életmód segít abban, hogy a diabétesz kísérőbetegségeinek és szövődményeinek kialakulása elkerülhető legyen, ezáltal pedig az olyan szemészeti problémáktól is kevésbé kell tartanunk, mint a diabéteszes retinopátia, a glaukóma vagy a szürkehályog. Ennek érdekében heti öt alkalommal legalább napi 30 perc aktív testmozgás beiktatása javasolt. 

Ha még nem tudja, hogy milyen testmozgást végezzen, keresse fel ötletekért az Aktív Hegyvidék programot, amelyben tízféle ingyenes sportlehetőség közül választhatunk, vagy érdeklődjönünk háziorvosánálunknál a Zöld receptről. Ez utóbbi segítségével többféle aktivitást fel lehet írni receptre, így például közösségi sportokat, például séta, futóklubokban való részvétel, úszás, jóga, amelyeket az önkormányzat kerületi partnerei biztosítanak. A mozgásformákkal kapcsolatban információkat ezen az oldalon találnak: https://hegyvideksport.hu/zold-recept/ A programok XII. kerületi lakcímkártyával ingyen látogathatók, azonban egyes programokon jelképes összegű, úgynevezett regisztrációs díj megfizetése felmerülhet.

4. A kiegyensúlyozott vérnyomás

A magas vérnyomás a cukorbetegség kialakulásának komoly rizikófaktora lehet. Éppen ezért a vérnyomás folyamatos szinten tartása segíthet a diabétesz kialakulásának elkerülésében, ezáltal a cukorbetegség kísérőbetegségeiként kialakuló szemészeti problémák esélyét is minimalizálja.

A vérnyomás hatékony kontroll alatt tartásában segít a már említett rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a káros szenvedélyektől való tartózkodás. Abban az esetben, ha a probléma már kialakult, fontos, hogy odafigyeljünk a kezelésére, és a szövődmények, valamint az egyéb betegségek kialakulása érdekében minél gyakrabban látogassuk el szemészorvoshoz.

5. Rendszeres látásvizsgálat

A látásproblémák megelőzésének egyik legjobb módja a rendszeres szemvizsgálat ütemezése. A rendszeres szűrővizsgálat ugyanis a még korai stádiumban lévő, akár tünetmentesen lappangó betegségek kiszűrésében is segít, ennek köszönhetően a látásromlás, valamint a teljes látásvesztés is hatékonyan elkerülhető.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy évente legalább egyszer szemész szakorvossal ellenőriztesse az látását. Különösen abban az esteben, ha diabéteszben szenved, vagy erre utaló jeleket tapasztal.
 
Mit tegyen, ha szemvizsgálatra szeretne menni?

Az Optimum Szemészetben az online bejelentkezést követően tapasztalt szakorvosok állnak rendelkezésére annak érdekében, hogy a látása tökéletes legyen, és elkerülje a cukorbetegség okozta komolyabb látási problémák kialakulását.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...