Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-05

Négy intő jel, amely gyermekkori látásproblémára utalhat

Négy intő jel, amely gyermekkori látásproblémára utalhat

A gyermekkorban kialakuló látásproblémák felismerése sok esetben nehéz feladat lehet egy szülő számára. Ennek egyik oka, hogy a gyermekek szeme még folyamatos fejlődésben van, a másik pedig, hogy bizonyos szemészeti betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek.


Most azonban megmutatjuk azt a 4 intő jelet, amely nagy eséllyel utalhat kialakulófélben lévő látásproblémára, és azt is, mit tehetünk a megelőzésük érdekében.

1. A koncentrált figyelem hiánya

Sokan úgy gondolják, hogy ha gyermekük nem tud elegendő ideig koncentrálni a dolgokra, az természetes, hiszen a fejlődésben lévő elméjét nehezen tudja egyetlen tevékenység lekötni. Mások mentális problémára gondolnak, azonban az esetek többségében egyik sem igaz.
Sokszor kialakulóban lévő látásproblémára is utalhat, ha gyermekünk túlzottan gyorsan elveszíti az érdeklődését a tanulás vagy akár a játék iránt. Zavaró és fárasztó lehet számára ugyanis, ha a szemei nem tudnak megfelelően fókuszálni egy pontra, és ezért bizonyos tevékenységek nem tudják elegendő ideig lekötni a figyelmét.

2. Olvasás közbeni tévesztések
 
Amikor gyermeke olvas (akár hangosan, akár némán), előfordulhat, hogy nehezen tudja nyomon követni, hol tart az adott oldalon. Sokan ilyenkor azonnal olyan lehetséges betegségekre gondolnak, mint a diszlexia, azonban egyáltalán nem biztos, hogy itt kell keresnünk a probléma gyökerét.

Ha gyermekünk elkeveredik olvasás közben, azt kialakuló szemészeti betegség is okozhatja. A homályos látás vagy a dioptriával kapcsolatos problémák könnyedén vezethetnek az olvasás nehézségéhez, éppen ezért, ha ilyen problémát tapasztalunk, mindenképp érdemes lehet részt venni egy általános gyermekszemészeti kivizsgáláson.

3. Passzivitás

A gyerekek alapvetően energikusak és mozgékonyak. Sok szülő panaszkodik arra, hogy a gyermekük szinte leállíthatatlan, ami bizonyos korban, bizonyos keretek között teljesen normális. A passzivitás és az apátia azonban már kevésbé, és akár komoly problémák, például szemészeti betegségek előjele is lehet.

Abban az esetben ugyanis, ha a gyermekek kerülik az olvasást, a rajzolást, a játékot vagy más olyan tevékenységet, amelyhez közeli összpontosítás szükséges, előfordulhat, hogy ez azért van, mert problémát jelent a számukra. 

Erre érdemes odafigyelni, mert a gyerekek sokszor szégyellik ezt, vagy azért nem mondják el, mert félnek attól, hogy orvoshoz visszük őket. Fontos azonban megértetni velük, hogy a komolyabb, akár fájdalmat is okozó problémák megelőzése érdekében a szemészeti vizsgálat fontos, ráadásul fájdalommentes is egyben.

4. Oldalra fordított fej

Előfordulhat, hogy a gyermek úgy vizsgál meg egy maga előtt található dolgot, hogy némileg elfordítja a fejét. Ennek az oka olyan fénytörési hiba is lehet, mint például a gyermekkori kancsalság. Ilyen esetekben ugyanis a fej elfordítása segít abban a gyermeknek, hogy jobban, élesebben lássa az adott tárgyat.

Fontos, hogy odafigyeljünk erre, ugyanis a kancsalság gyermekkorban hatékonyan gyógyítható, a kezelés segítségével pedig elérhető az egészséges, hatékony térlátás. Felnőttként azonban ez a probléma már csak esztétikai szempontból kezelhető, és akár a mindennapos tevékenységek elvégzésében is gátolhat minket.

Iskolakezdés jó látással

A rendszeres gyermekszemészeti vizsgálatok kritikus fontosságúak a gyermekek számára, ahogy haladnak előre az iskolában. A jó látás alapvető feltétele az eredményes tanulásnak, hiszen a gyermekek a szemen keresztül szerzik meg az információk 80 százalékát. A nem korrigált látásproblémák jelentős akadályai lehet a tanulásnak. Az olyan szemproblémák, mint a rövidlátás vagy a szem megerőltetése, megnehezíthetik a fiatal tanulók számára a tanórai leckék követését és megértését.

A statisztikák szerint minden negyedik gyermek rosszul lát, ezért tanévkezdés előtt érdemes elvégeztetni egy átfogó látásvizsgálatot. Bár a tanév során az iskolaorvos többnyire végez a gyermekkel táblaolvasásos látásfelmérést, ez nem helyettesít egy alapos szemészeti vizsgálatot.

A jó látáshoz ugyanis nem csak a jó távoli látásélesség elengedhetetlen, épp ilyen fontos a közelre fókuszálás képessége és a két szem megfelelő együttműködése. Érdemes ezeket gyermekszemésszel megvizsgáltatni, így az esetleges hibák korrigálására még tanévkezdés előtt sor kerülhet, mielőtt azok befolyásolnák gyermeke iskolai életét, ami különösen fontos az első osztályba lépők esetén.

Ne bízzuk a véletlenre!

Annak érdekében, hogy a látásproblémák kialakulása időben észrevehető legyen, nem szabad semmit a véletlenre bíznunk. Érdemes a gyerekeket legalább kétévente egyszer, vagy tanévkezdés előtt alávetni egy gyermekszemészeti vizsgálatnak, ami segít abban, hogy a problémákat időben felismerjük.

Az Optimum Szemészetnél az online bejelentkezést követően tapasztalt gyermekszemészek állnak rendelkezésére gyermekbarát rendelőben játékos, fájdalommentes vizsgálatokkal.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...