Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-25

Így óvjuk a szemünket a káros kék fénytől!

Így óvjuk a szemünket a káros kék fénytől!

Azt talán már mindannyian hallottuk, hogy a különböző digitális eszközök kijelzői kék fényt bocsátanak ki, amelynek különféle káros hatásai vannak. Ez sok kérdést vethet fel bennünk: pontosan mi az a kék fény, és főleg hogyan óvhatjuk meg tőle a szemünket.


Az elektromágneses sugárzás bizonyos tartományát nevezzük látható fénynek. Ez azokat a fénysugarakat jelenti, amelyek érzékelhetők az emberi szem számára. A látható fény – bejutva a szembe – eléri a retina érzékelő sejtjeit. A látóidegek elektromos impulzusként továbbítják az agyba az ingereket, amit végül látható fényként észlelünk.

A szemünket érő fénynek csak egy része esik a látható tartományba, emellett ismert az infravörös és az ultraibolya fény is. Az, hogy a fényt milyen színűnek látjuk, a hullámhossztól függ. A látható fény halmazában egy szűkebb tartomány a nagy energiájú látható kék fény spektruma. Napjainkban a kék fény legnagyobb része a minket körülvevő digitális eszközök képernyőiből érkezik.
 
A kék fénynek előnyei is vannak

A látható fénytartomány kék spektrumába tartozó ibolyakék fény természetes mivoltában nem okoz problémát, sőt, alapvetően jótékony hatást gyakorol az emberi szervezetre. Felelős az egészséges mentálhigiénés állapotért, segít a jó közérzet fenntartásában. Sok helyen fényterápiaként alkalmazzák a téli depresszív hónapok után. Emellett segít összpontosítani, koncentráltnak maradni a fokozott figyelmet igénylő feladatok elvégzésekor. A kék fénnyel kapcsolatos problémák abból adódnak, ha a szervezet túlságosan ki van téve ennek a hatásnak.

Mivel ma már életünk szinte minden színterét behálózzák a digitális eszközök, és az emberek jelentős része számítógép előtt végzi a munkáját, egyre hangsúlyosabbá válik a kék fény elleni védekezés. Annál is inkább, mivel a túlzott kék fény több panaszt okozhat.

A kék fény káros hatásai

Kevesebb pislogás: A digitális eszközök képernyőjét bámulva kevesebbet pislogunk. Normál körülmények között percenként átlagosan 22 pislogás a jellemző, a számítógép monitorját nézve vagy az okostelefonba temetkezve azonban ez 7 pislogás/percre csökkenhet.
 
Szemszárazság: Ez komoly problémát jelent, hiszen a pislogás biztosítja a szemet védő láthatatlan könnyfilm meglétét, amely annak hiányában elpárolog, ami szemszárazság kialakulásához vezet. Ennek következtében a szaruhártya sejtállománya károsodhat, ami gyulladást okozhat.
 
Alvászavar: Az elektromos készülékekből érkező fény az alvás minőségét jelentős mértékben ronthatja, mivel az alvást elősegítő hormon, a melatonin termelését befolyásolja. Ennek az eredménye lehet az, hogy képtelenek vagyunk elaludni, sőt az alvás minősége is kifogásolható. Ezért javasolják a szakemberek azt, hogy a lefekvést megelőző 1-2 órában ne használjunk digitális eszközöket.

Különféle betegségek: A kékfény kedvezőtlen hatását tovább erősíti az, hogy a szemünk érzékenyebb a mesterséges fényforrásokból érkező sugárzásra az éjjeli sötétben. A tartósan fennálló nem megfelelő minőségű alvás komoly egészségügyi panaszokhoz vezethet. Ilyen következmények lehetnek az elhízás, a stressz, a depresszió, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések. 

Digitális terhelés: A tabletek, okostelefonok és egyéb digitális kijelzők változást hoznak a vizuális szokásainkba is. Sokkal többet fókuszálunk közeli tárgyakra, mint korábban. Ez gyakran azért van, mert a háttér megvilágítása gyenge. Ha nem töltünk elég időt azzal, hogy a távolba nézzünk, akkor a szemünk nem kap elég időt a pihenésre, és gyakorlatilag elfelejti, hogyan kell különböző távolságokra fókuszálni.

Ez komoly digitális terhelést jelent a szemnek, ami a gyerekeknél is probléma: az iskolakezdést követően egyre növekszik a rövidlátásra hajlamos gyerekek száma.
 
Kékfény-szűrős szemüveg
 
Napjaink fejlett technikájának köszönhetően nem kell megválnunk digitális eszközeinktől egészségünk megóvása érdekében, hiszen választhatunk kékfény-szűrővel ellátott szemüveget. Ennek a lencséjét az optikusok egy speciális, kék fényt blokkoló szűrővel látják el. Ez a szemüveg készülhet dioptriával, de a kékfény-szűrő szemüveget anélkül is kérhetjük, például a Galéria optikában

Ez a szemüveg segít kiküszöbölni a vakító fényeket és a fényvisszaverődéseket, amelyek megzavarhatják éles látásunkat. 
A hosszabb képernyőhasználat során sem fárad el olyan könnyen a szem, ezáltal energikusabbak, koncentráltabbak maradunk. 
Segítségével elkerülhető a szemszárazság okozta irritált érzés.
A kékfény-szűrő szemüveg stabilizálja a cirkadiánritmust, kivédve a kék fény melatonintermelést blokkoló hatását, ennek köszönhetően normalizálja az alvást, és kiemelkedően javítja a minőségét.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...