Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-07

A jövő tényleg elkezdődött – robotok az egészségünk szolgálatában.

A jövő tényleg elkezdődött – robotok az egészségünk szolgálatában.

Napjainkban valóra vált végre az, amiről korábban csak a tudományos-fantasztikus írók mertek álmodozni. Immár Magyarországon, Budapesten is igénybe vehetünk egy olyan magánegészségügyi intézményt, ahol a szakemberek munkáját a világ legkorszerűbb sebészeti robotja segíti.

A gép és az ember párosa hatékonyan dolgozik, a nőgyógyászat, az urológia és az általános sebészet területén. A csúcstechnológia alkalmazása és a maguk területén a szakma kiválóságainak számító szakorvosok munkája izgalmas lehetőségek sokaságát nyitja meg.


Leonardo da Vinci, a sokoldalú itáliai zseni lenyűgöző örökséget hagyott hátra maga után a festészet, a szobrászat, az építészet, a zene, a matematika, a mérnöki és a természettudományok területén. Tudományos alapossággal vizsgálta meg az emberi testet, és sokat tett azért, hogy feltáruljanak előttünk az anatómia titkai.

A polihisztor nevével napjainkban egy egészen új területen találkozhatunk. A 21. század legfejlettebb sebészeti operációs rendszere a Da Vinci nevet viseli. Alkalmazásával robotasszisztált műtéteket lehet végrehajtani.
 
Robotok a műtőben?

Az elmúlt ötven évben elképesztő fejlődésen ment keresztül az orvostudomány. Az elért sikerek különösen szembetűnők a sebészet területén. Nem csupán arról van szó, hogy új eljárásokat fejlesztettek ki, és az orvosok a kényelmetlenségeket csökkentő és a gyógyulásunkat felgyorsító anyagokat használhatnak a műtőben, hanem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jövő itt van velünk azokon a helyeken, ahol robotsebészeti eljárásokat, gépeket, rendszereket alkalmaznak.

Az ilyen eljárás sok előnnyel jár. Pontosan lehet elvégezni a műtéteket, a beteg kevesebb ideig tartózkodik a kórházban, már nincs szükség nagy hegekre, a robot segítségével a sebész minden korábbinál kisebb műtéti metszéspontokon át dolgozik, ráadásul lecsökken a műtéttel járó vérveszteség. Az eljárás előnyös a beteg és az orvos számára is.

A megműtött ember elsősorban azt érzékeli, hogy a beavatkozás utáni felépülés minimális fájdalommal jár, míg a robot közreműködésével az orvos azt tapasztalja, hogy sokkal kifinomultabb mozgásokat is el tud végezni, mint korábban, amikor a kezében tartotta a szikét. További előny, hogy a műtétet irányító sebész mindent jobban lát. Akár tízszeresre is felnagyíthatja a megvizsgált testrészt, ami még pontosabb beavatkozást tesz lehetővé.
 
A robotok diadalútja
 
A sebészeti robotok alkalmazása sokáig a fantasztikus filmek és regények világába tartozott. A tudomány és a technológia fejlődése először a múlt század nyolcvanas éveiben tette lehetővé a robotok bevonulását a műtőbe. A sebészet új ágazata elterjedt a világ fejlett országaiban. Már az első gépeket is sokoldalúan felhasználták. Segítettek agyműtétek, prosztataoperációk és szívvel kapcsolatos beavatkozások során is.

Az ilyen eljárások azt követően lettek szélesebb körben is elérhetők, hogy az amerikai Intuitive Surgical cég bemutatta a Da Vinci sebészeti rendszerét, melynek kiforrottsága mögött ma már 26 év fejlesztői munka, és több, mint 12 millió elvégzett műtét áll. A robotok azóta a világ 60 országában segítik csaknem 62 ezer robotsebészeti képesítéssel rendelkező orvos munkáját. Hazánkban az első robotasszisztált műtétre 2022-ben került sor, mégpedig az Országos Onkológiai Intézetben. Az idén pedig a sebészrobot már az magánegészségügyben is elérhető. A Wáberer Medical Center a tudatos fejlesztésnek és a folyamatos innovációnak köszönhetően Da Vinci rendszerrel is várja a gyógyulásra vágyókat.

Fontos tudni, hogy a robot csupán asszisztál. Nem kell egy gépezetre bízni magunkat, mert a beavatkozást egy tapasztalt sebész hajtja végre, felhasználva a rendszer műszereit, kameráját, konzolját és karjait. A modern technika és a kiváló szakember együttműködése gyors, csekély terheléssel járó, gyorsabb felépüléshez vezető műtéteket tesz lehetővé.
 
Ember a gépezet mellett

A korszerű berendezéseket csakis olyan tapasztalt orvosok használhatják, akik már többször tanúbizonyságot tettek magas képzettségükről, hozzáértésükről és szakmai tudásukról. A maguk szakterületének legjobbjai közé tartoznak, és pályafutásuk során azzal léptek még magasabb szintre, hogy megszerezték a robotasszisztált műtétek elvégzéséhez elengedhetetlen szakvizsgát.

A nemzetközi vizsgaközpontokban rendkívül szigorúak a feltételek. Olyan szakemberek segítik az „új kolléga” első lépéseit, akik már rengeteg robotasszisztált beavatkozást hajtottak végre. A folyamat végén az új Da Vinci-sebész már önállóan is műthet. A szakorvosok egy-egy területre összpontosítanak. A Wáberer Medical Centerben a robotot egy vadonatúj, minden korábbinál korszerűbb műtőben helyezték el. Urológiai, nőgyógyászati, szülész-nőgyógyászati, daganat-, mellkas-, általános sebészeti és klinikai onkológiai beavatkozásokat hajtanak végre.

A Da Vinci rendszer jelenleg a robotsebészet csúcstechnológiáját képviseli. A gyógyító technológia fejlődése azonban nem áll meg ezen a ponton. Világszerte sok helyen – például az USA-ban, Izraelben, Németországban – fejlesztenek új eljárásokat. Elképzelhető, hogy egy-két évtized múlva már olyan miniatűr robotok is a rendelkezésünkre állnak, amelyek az ereinkben végigúszva, a testünk belsejében hajtják végre az életmentő műtéteket.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...