Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-09

Őrizzük meg szívünk egészségét!

Őrizzük meg szívünk egészségét!

Az egészséges életmódra való törekvés kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, mivel a 21. századra jellemző stresszt, az ülő életmódot, a gyorséttermi és feldolgozott kalóriadús ételeket és a káros környezeti hatásokat csak így ellensúlyozhatjuk.


Szívünk és az érrendszerünk összehangoltan működik annak érdekében, hogy a szervezetünk minden pontjára oxigént és tápanyagokat juttasson, valamint elszállítsa az anyagcseretermékeket. Két vérkört különböztetünk meg: a kis- és nagyvérkört. Előbbi a szívből indul és a tüdőn keresztül az oxigénben gazdag vért juttatja vissza a szívbe, ahonnan ez a friss vér a nagyvérkörön keresztül eljut a test többi részébe.

A test többi részében zajló anyagcsere következményeként oxigénben szegény és szén-dioxidban gazdag vér tér vissza. Végül újra a kisvérkörön keresztül a tüdőbe jutva fogjuk kilélegezni az szén-dioxidot, ahonnan a ciklus kezdődhet elölről.
 
Keringésünk leggyakoribb betegségei
 
A szív, az erek és a véráramlás rendellenességeiből jó néhány betegség ered. Ezek világszerte a leggyakoribbak és a vezető halálokok közé tartoznak.
 
Magas vérnyomás: Ez akkor fordul elő, amikor a vérnyomás értéke tartósan normál tartományon felüli. Növeli a szív és az erek terhelését, ami hosszú távon károsíthatja a keringési rendszert, és emeli a szívbetegségek, a stroke, valamint a vesebetegségek kockázatát.
 
Koszorúér-betegség: Ez akkor alakul ki, amikor a koszorúerek, amelyek a szív vérellátását, táplálását biztosítják, beszűkülnek vagy elzáródnak. Ez csökkentheti a véráramlást a szívbe, ami szívritmuszavart vagy akár szívinfarktust okozhat.
 
Szívritmuszavarok: A leggyakoribb rendellenességek közé tartoznak a pitvari ritmuszavarok és a pitvarfibrilláció, vagyis a pitvarok gyors és szabálytalan összehúzódása.
 
Szívelégtelenség: Ez akkor fordul elő, amikor a szív nem képes hatékonyan pumpálni a vért a test különböző részeihez. Ennek következtében fáradtság, légszomj és ödéma alakulhat ki.
 
Stroke: Ez akkor következik be, amikor az agy vérellátása átmenetileg gátolt, vagy súlyosan romlik egy vérrög vagy érszűkület miatt. Ez az agysejtek elhalásához és különböző agyi funkciók károsodásához vezethet.
 
Perifériás érbetegség: Ebben a betegségben a végtagok erei meszesedés miatt beszűkülnek vagy elzáródnak. Ennek eredményeként a csökkenő véráramlás végtagfájdalmat, sebeket és lassabb sebgyógyulást okozhat.
 
Kockázati tényezők

Magas koleszterinszint: A koleszterin és más anyagok lerakódása a vérerek falán plakkokat képezhet, amelyek szűkíthetik vagy elzárhatják az ereket, növelve a koszorúér-betegség és a stroke kockázatát.
Dohányzás: A dohányzás súlyosan károsítja az érrendszert és növeli a szívbetegségek, valamint más súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

Cukorbetegség: A cukorbetegség hosszútávon károsíthatja az ereket, és növeli a szívproblémák kialakulásának esélyét.
Elhízás: Az elhízás növeli a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Krónikus vesebetegség: Gyorsítja az érelmeszedési folyamatot
Veleszületett vérrögképződési zavar 
Családi halmozódást mutató érelmeszesedés hátterében megbújó genetikai eltérések
Magas húgysavszint
 
Előzzük meg a bajt!
 
1. Egészséges táplálkozás:
Az egészséges étrend az egyik leghatékonyabb módja a szív- és érrendszeri problémák megelőzésének. Válasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat és sovány fehérjeforrásokat (pl. fehér húsokat). Kerüljük a magas só- és telített zsírtartalmú ételeket, valamint az egyszerű cukrokat.

2. Rendszeres testmozgás:
A rendszeres testmozgás segíthet fenntartani a megfelelő testsúlyt, javítani a vérkeringést és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. A heti legalább 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás, például séta, kerékpározás vagy úszás kiválóan támogatja a szív egészségét.

3. Dohányzás elhagyása:
A dohányzás a szív- és érrendszerre nézve súlyos kockázatot jelent. A nikotin és a mérgező vegyületek károsítják az érfalakat, növelik a vérnyomást és rontják a vérkeringést. A dohányzásról való leszokás jelentősen csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

4. Stresszkezelés:
A tartós stressz káros hatással lehet a szív egészségére. Keressünk stresszkezelési módszereket vagy hobbit, végezzünk testmozgást. Ezek segítenek csökkenteni a stressz szintjét és támogatják a mentális jólétet.

5. Megfelelő alvás:
Az elégtelen alvás növeli a magas vérnyomás és az elhízás kockázatát. A felnőtteknek általában 7 óra alvásra van szükségük éjszakánként.

6. Rendszeres szűrések és ellenőrzések:
A szív- és érrendszeri problémák korai felismerése életmentő lehet. Rendszeresen végeztessünk vérnyomásmérést, koleszterin- és vércukorszint-ellenőrzést, és tartsuk be az orvos által ajánlott szűrési időpontokat. Mindig érdemes orvoshoz fordulnunk, ha kérdéseink vagy aggodalmaink vannak a szív- és érrendszeri egészségünkkel kapcsolatban. A Budai Egészségközpontban felkészült szakemberek, kardiológusok támogatnak minket abban, hogy minél tovább megőrizzük szívünk egészségét és az életminőségünket.

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...