Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-16

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Szüleink, nagyszüleink – rajtunk is múlik jóllétük

Ez a cikk a Hegyvidéken élő szépkorú lakosok számára íródott, és mégis az ő gyermekeikhez, unokáikhoz szól. Hiszen bármennyire is azt látjuk, hogy egyre magabiztosabban használják a nyugdíjas korúak is az internetet, azért nem árt a segítség.


A Hegyvidéki Önkormányzat Népjóléti irodájának adatai szerint, a kerület lakosságának a 27 százaléka 65 év feletti, ami jelentősen meghaladja a fővárosi átlagot. A kerület demográfiai adatait tekintve a Hegyvidéken 4275 fő 80 év feletti, ezen belül 710 fő 90 és 23 fő 100 év feletti él, ezért az önkormányzat kiemelt feladatának tekinti az idősekről való gondoskodást, és mindent megtesz annak érdekében, hogy számukra színes programokkal, valódi segítségnyújtással tegye tartalmassá vagy akár könnyebbé az időskort.

Ahhoz kérjük most a gyermekek és unokák segítségét, hogy ezekről a lehetőségekről a szépkorú szülők és nagyszülők is tudomást szerezzenek.

Testi egészségükért

Legfőbb kincsünk az egészség, és ez az életkor előrehaladtával még inkább igaz, éppen ezért sok olyan lehetőséget kínálnak a kerületi intézmények, ami a nyugdíjas polgárokat segíti a betegségmegelőzés, az egészségmegőrzés vagy éppen a mentális egészség területén. 

Zöld recept

A tavaly az országban elsőként nálunk, a Hegyvidéken elindított Zöld recept program mottója: „Kevesebb gyógyszer, több mozgás!”. Ennek az egészségmegőrző prevenciós programnak a lényege, hogy a háziorvosok „receptre írják fel” a mozgást, amelyhez az ingyenes sportolási lehetőségeket továbbra is elsősorban a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. biztosítja, azonban a kerület más intézményei is színes programokat kínálnak:

- a Hegyvidéki Kulturális Szalon kültéri mozgásos programokat kínál (erdei túrák, nordic walking),
- a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény helytörténeti sétákkal várja az érdeklődőket,
- a Duna-Ipoly Nemzeti Park sashegyi tanösvénytúrákat szervez,
- a Szent Ferenc Kórház kardióösvény-túrákkal támogatja az egészségmegőrzést,
- és választhatók a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának egészségmegőrző programjai (gerinctorna, autogén tréning, művészetterápia, testsúlycsökkentő csoport stb.).

Legközelebbi háziorvosi látogatásuknál kérdezzenek rá a Hegyvidéki Zöld Receptre is.

Okosrecept

A közelmúltban egy másik, az országban egyedülálló kezdeményezés is elindult a Hegyvidéken. Az önkormányzat Okosrecept programjának célja, hogy a Hegyvidéken élőket a megfelelő életmód kialakításában korszerű egészségügyi mérőeszközök alkalmazásával támogassa. A modern, hordozható eszközök lehetővé teszik a páciens gondozása szempontjából fontos, rendszeres egészségügyi méréseket, amelyeket online elküldhetnek a programban partner Észak-budai Szent János Centrumkórház Kútvölgyi Szakrendelő orvosainak, akik úgynevezett távviziten értékelik az eredményeket, így segítve a krónikus betegségek korszerű, eredményesebb kezelését.

Az olyan mérőeszközök árához, amelyek bluetooth-kapcsolattal mobiltelefonos alkalmazáson keresztül lehetővé teszik a mért adatok rögzítését és továbbítását a távvizitet végző orvos számára, a Hegyvidéki Önkormányzat támogatást nyújt az alábbi betegségek diagnózisa esetén:

hipertónia (magasvérnyomás-betegség), 
obesitas (elhízás), 
diabetes mellitus (cukorbetegség) bizonyos formái: terhességi diabetes, II. típusú diabetes.
 
Igényelhető mobil mérőeszközök:
Pulzoximeter 
Testösszetételt mérő mérleg
Vérnyomásmérő 
EKG 
CGM (folyamatos vércukormérő) 
Lépésszámláló 
Alvásérzékelő
 
A támogatás feltételeiről és az igénylés folyamatának részletes információiról ezen a linken tájékozódhat: https://hegyvidek.hu/ugyintezes/tamogatas-gondoskodas/egeszsegugyi-meroeszkozok

További kérdések esetén kérjük, hívja a Népjóléti Irodát a (06 1) 224-5991-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt az okosrecept@hegyvidek.hu e-mail-címre.

Szellemi egészségükért

A demencia korunk népbetegsége lett, döbbenetes számokat mutat a statisztika: világszerte több mint 55 millió ember él demenciával, minden 3. másodpercben új esettel számolhatunk. Lassan a környezetünkben is nehezen találunk olyan családot, amely ne lenne érintett. 

A tünetek minden betegnél másképp alakulnak, azonban az közös benne, hogy memóriavesztést okoznak. Ezért fontos egy olyan környezetet kialakítanunk, ami akadálymentes – és itt ne csak a fizikai környezet kialakítására gondoljunk, hanem arra is, hogy formálnunk kell a saját gondolkodásunkat, hogy befogadók, elfogadók, türelmesek legyünk a betegekkel. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy minél többet tudjunk a betegségről, ne legyen tabu erről beszélni. 

A Hegyvidéki Önkormányzat tudatosan törekszik arra, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye ezt a tünetegyüttest, például rendszeresen szervezünk Alzheimer Cafét és más programokat, és a honlapunkra is felkerült egy lapozható anyag, amely segít az informálódásban. 

A gondozást vállaló hozzátartozókra is nagy teher hárul, hiszen gondoskodniuk kell valakiről a nap 24 órájában, ami fizikailag és lelkileg is megterhelő. Az esetek felében a gondozó is kifárad, megbetegszik, depresszióssá válhat. A közös séta az ő és hozzátartozóik problémáira próbálja ráirányítani a figyelmet, ami az erős stigmatizáció, az izoláltság, a magány és a depresszió. 

"Szeretnénk, ha az érintettekhez eljutna az üzenet, hogy nincsenek egyedül. Kialakítottunk egy integrált nappali intézményt a Normafa Gondozási Központban, ahová várjuk szeretettel a demenciával élőket, és a szállításban is tudunk segíteni. Az idén tavasszal hozzátartozói csoportot indítottunk annak érdekében, hogy támogatást adjunk a nehézségek leküzdésében. A tavaly indított Időspiknik programsorozattal pedig igyekeztünk olyan közeget teremteni, ami biztonságos kikapcsolódásra adott lehetőséget. 

Harmadik fontos feladatunk az akadálymentesítés és a hozzátartozók támogatása mellett a megelőzés. A korai szűrésnek komoly jelentősége van, hiszen ha sikerül időben közbeavatkozni, akkor megfelelő életmóddal elkerülhetjük, hogy a memóriánk hanyatlani kezdjen, vagy legalábbis jelentősen le tudjuk lassítani a folyamatot. Ezért a Hegyvidéken – országosan is elsőként – online memóriaszűrést szerveztünk a 65 éven felüli lakosság körében, egészségtanácsadással egybekötve.

A komplex program során játékos formában történt a szűrés, amelyet közel 300 kerületi idős töltött ki, a résztvevőknek ezúton is gratulálunk, mert nagyon jó eredményeket értek el. 
A Népjóléti Irodában demencia-tanácsadást biztosítunk, ott helyben, és a honlapon is elérhetők információs anyagok és elindult a hozzátartozói csoport is” – mondta Varga-Kovács Emese a Népjóléti iroda vezetője.

Lelki egészségükért

Az ember társas lény, és lelki egészségének megőrzése érdekében fontos, hogy rendszeresen minőségi időt töltsön hozzá hasonló érdeklődésű, támogató közösségben. Erre a Hegyvidéken több helyszínen, jó néhány érdeklődési kört figyelembe véve van lehetőség.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon időseknek szóló állandó programjait, mint például a MOM Nyugdíjasok Klubja, vagy a Szupernagyi Népdalkör, itt tudja megnézni: https://kulturalisszalon.hu/ismetlodo-esemenyek/

A Jókai Klub Hegyvidéki Nyugdíjas Klubjának részletes programját pedig itt találja: https://jokaiklub.hu/az-elet-szep-hegyvideki-nyugdijas-klub/ 

Bátorítsa Ön is idős rokonait, hogy kapcsolódjanak be a programokba, segítse nekik a jelentkezésben! Tegyünk együtt idős polgártársaink fizikai és mentális egészségéért!

Ajánló
Ajánló
Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

Ha folyton fáradtak vagyunk – A pajzsmirigy megbetegedései

A pajzsmirigybetegség egyik tipikus tünete, amikor akár tíz óra alvás után is fáradtnak,...

Család születik program

Család születik program

A Maternity Magánklinika a várandósság teljes ideje alatt, egészen a szülés pillanatáig mindenben...

Mentsük meg a fogainkat!

Mentsük meg a fogainkat!

Amikor fáj a fogunk, mindent megtennénk, hogy megszabadítsanak minket ettől a kíntól, még a...