Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-06

Felébresszük-e az alvajárót?

Felébresszük-e az alvajárót?

Hozzátartozónk felkel éjjel, de hiába szólunk hozzá, üres, kifejezéstelen tekintettel lépeget a szobában, vagy a hűtőszekrényt nyitogatja, majd reggel nem is emlékszik rá, hogy éjjel fent volt? Az öntudatlan állapotban végzett cselekvéssorozat, az alvajárás rejtélyes, ijesztő és bizarr jelenség. A feszültség fokozására több kalandfilmbe is beleépítették, de egyáltalán nem csak a dramaturgok fantáziájában létezik, hanem a valóságban is, gyakrabban, mint gondolnánk.

Az alvajárás leginkább 5-12 éves gyermekeknél és fiataloknál jelenik meg, egy-egy érintettnél több éven át előfordulhatnak ilyen epizódok. A becslések szerint minden tízedik gyereknél megfigyelhető legalább néhány esetben alvajárás, majd fiatal felnőttkorra nagy többségük „kinövi”. Felnőtteknél jóval ritkábban fordul elő, néhány százalékra becsülik az alvajárók számát. Pontos adatok azért nem állnak rendelkezésre, mert az érintett család többnyire restellnivaló, bizarr, neurotikus dolognak tartja a jelenséget, és igyekszik titkolni a külvilág elől.
 
A legfurcsább alvászavarok egyike
 
Az alvajárás a neurológiai eredetű alvászavarok közé tartozik. Az alvajáró éjjel, álmában öntudatlan mozgást végez, jellemzően minden alkalommal ugyanazt a komplex cselekvéssort hajtja végre: például felül az ágyában, a kezével ugyanazt a mozdulatot teszi meg, majd feláll, kimegy a konyhába, kinyitja a hűtőszekrényt, kutat benne, esetleg eszik is. Nyitva van a szeme, és mozgás közben valamennyire tájékozódik, de merev, kifejezéstelen az arca, szólításra nem reagál, és reggel semmire sem emlékszik az éjszaka történtekből. 

Az alvajárásra többnyire az alvás első harmadában, a mélyalvás fázisban kerül sor, és néhány percig tart csupán, de elhúzódhat fél óráig is. Megfigyelhető az is, hogy az alvajáró a fényforrás felé fordul, valószínűleg innen származik a jelenség régi, „holdkórosság” megnevezése. A szakembereknek nem sikerült teljesen tisztázni, mi okozza az alvajárást, de a legtöbben az érintettet érő stresszben, túlzott fizikai vagy idegi kimerültségben, súlyos alváshiányban, lázas betegségben, illetve egyes gyógyszerek mellékhatásában keresik a kiváltó okokat. A jelenség hátterében öröklött hajlamot is feltételeznek, mivel megfigyelhető a családi halmozódás.
 
Mi a teendő?
 
Az alvajárók éjszakai mozgása meglehetősen rosszul koordinált, többnyire irányváltoztatás nélküli, egyenes vonalú. Öntudatlan állapotban nem fogják fel a veszélyt, így akár kiléphetnek az erkélyről, vagy könnyen elbotlanak az útjukban lévő tárgyakban. Ugyanakkor a baleset, sérülés veszélye akkor nő meg igazán, ha az alvajárót felriasztják, felébresztik. Ezért azt tanácsolják, hogy ha nincs komoly ok rá, ne próbáljuk felébreszteni, inkább gyöngéden karonfogva visszavezetni az ágyához, lefektetni, hogy tovább alhasson. Adódhat olyan eset is azonban, hogy éppen a balesetveszély miatt mégiscsak fel kell ébreszteni, meg kell állítani – például, ha utcára is ki akarna lépni. Ilyenkor tanácsos zajt keltve ébreszteni fel, de semmiképpen sem szabad durván megrázni vagy rángatni.

Ha a gyereknél alvajárási epizódot tapasztalunk, jó előre védekezhetünk az esetleges veszélyek ellen, a lépcsők emeleti végére gyermekbiztos kisajtók szerelésével, a bejárati és az erkélyajtó kulcsra zárásával, a lakásban lévő erős fényforrások kikapcsolásával, az ablak befüggönyözésével, az ablakra védőrács felszerelésével.

Lehet, hogy elmúlik magától?


Az alvajárás kezelése nem egyszerű, de szerencsére az esetek többségében nincs is szükség rá, hiszen egy idő után magától elmúlik. Ha a szülők ilyet tapasztalnak a gyermeküknél, nem kell kétségbe esniük, és főleg nem szabad a gyereket megijeszteni a történtekkel. Mindent meg kell tenni azért, hogy a gyerek alvása kiegyensúlyozott legyen, például mindennap ugyanabban az időben, nyugtató fürdő és mese után, nyugodt légkörben feküdjön le. A lehetséges veszélyforrásokat ki kell küszöbölni az alvóhelye körül.

Ha az alvajárás nem múlik el kamaszkor után sem, vagy veszélyes formában ismétlődik, neurológus szakemberhez kell fordulni vele, aki megfelelő segítséget nyújthat.

Ajánló
Ajánló
Mit tehetünk a májunk egészségéért?

Mit tehetünk a májunk egészségéért?

A májbetegségek Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálozási okot jelentik a szívbetegségek...

Hogyan kezelik a hegeket a fizioterápiában?

Hogyan kezelik a hegeket a fizioterápiában?

Sokáig sem esztétikai, sem egészségügyi szempontból sem foglalkoztak a műtétekből és különböző...

A bőrünkre megy – Hogyan mosakodjunk a kánikulában?

A bőrünkre megy – Hogyan mosakodjunk a kánikulában?

A tartós hőhullám, amelyből többször is bőven részesültünk az idén, mindannyiunkat próbára tesz....