Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-03-06

Hogyan dolgozzunk magas vérnyomással?

Hogyan dolgozzunk magas vérnyomással?

Tudjuk, hogy a magas vérnyomás népbetegség: a KSH adatai alapján a hazai lakosság körében mintegy 3 millió ember esetében diagnosztizáltak magasvérnyomás-betegséget, de ennél akár jóval többen lehetnek, akiket érint. 

A magasvérnyomás-betegség kialakulásában és állandósulásában az életmód mellett jelentős szerepe van a munkahelyi körülményeknek. A Budai Egészségközpont szakértőinek segítségével körüljártuk a kérdést, mire érdemes fokozottan figyelnünk, hogy megelőzzük a komolyabb következmények kialakulását, valamint azt is megvizsgáltuk, hogy a kollégák és munkahelyi vezetők hogyan tudnak segíteni ebben.
 
Mit tehetünk magunkért?

Akkor is keressük fel évente háziorvosunkat és kérjük általános, valamint laboratóriumi, és indokolt esetben szemészeti szűrővizsgálatok elvégzését, ha még csak nem is gyanakodunk arra, hogy magasvérnyomás-, vagy más szív-érrendszeri megbetegedésben szenvednénk. A rendszeres kontrollvizsgálaton való részvétel rendkívül fontos, mivel a hypertonia, azaz a magasvérnyomás-betegség csendes gyilkos. Sok esetben egyáltalán nem, vagy csak nagyon enyhe, általános tüneteket okoz, sőt az is előfordul, hogy már csak egy életveszélyes szövődmény, például az agyvérzés bekövetkeztével diagnosztizálják.

Természetesen a rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatok nem helyettesítik a dohányzásmentes, mérsékelt alkoholfogyasztással, rendszeres sporttevékenységgel és kiegyensúlyozott, mértékletes, bő folyadékbevitellel kombinált étrenddel jellemezhető életmódot.

Tartsunk vérnyomásmérőt az irodában!

Ha már tudjuk, hogy magasvérnyomás-betegségben szenvedünk, és gyógyszerekkel tartjuk karban a vérnyomásunkat, jól tesszük, ha a munkahelyünkre is beviszünk egy vérnyomásmérőt. Az előírt gyógyszeres kezelés kezdeti szakaszában, stresszes, illetve jelentős időjárás változás időszakában célszerű naponta többször mérni és feljegyezni a vérnyomás értékeinket. Az előírtan vezetett napló birtokában konzultáljunk kezelőorvosunkkal.

Beszéljünk a helyzetről kollégáinkkal!

Tájékoztassuk nyugodt szívvel közelebbi kollégáinkat is arról, hogy vérnyomásproblémáink vannak, esetleg azt is közölhetjük velük, hogy milyen gyógyszert szedünk, hol tartjuk őket. Tartsunk az irataink közt is gyógyszerlistát, amely akkor lehet különösen hasznos, ha esetleg munkahelyünkön rosszul lennénk. Előrelátásunknak köszönhetően azonnal tudni fogják, hogy hol találják az orvosságokat, illetve súlyosabb rosszullét esetén a segítségünkre siető egészségügyi szakszemélyzet részére pontos információt biztosítunk.

A magasvérnyomás-betegség megelőzésének és kezelésének egyik alappillére az egészséges életmód. Rendkívül fontos a korábban már említett dohányzás elhagyása, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás mellett a sófogyasztás csökkentése, valamint stresszkezelő technikák elsajátítása.

A szív- és érrendszeri betegségek súlyos következményei a hirtelen kiugró vérnyomásemelkedés (hypertensiv krízis), az agyvérzés (stroke) és a szívinfarktus. Erős fejfájás, indokolatlan kipirulás esetén minden alkalommal mérjünk vérnyomást.

Amennyiben a mért érték 170/100 Hgmm felett van, és rendelkezésre áll speciális, erre az esetre felírt gyógyszer, akkor azt az előírásnak megfelelően szedjük be. Mintegy félóra múlva ismételjük a mérést, majd amennyiben ismételten kiugró az érték, hívjunk segítséget (orvosi ügyeletet vagy mentőt).

Mit tehetünk kollégánkért?

A magasvérnyomás-betegséggel együtt élő kolléga nem igényel külön figyelmet, teljesértékű életet él. Mi, kollégák, csak azzal tudjuk megkönnyíteni a mindennapjait, amivel mindannyiunk életét is: stresszmentes, együttműködő, figyelmes közeget teremtünk a munkahelyen, ahol kölcsönösen inspiráljuk egymást az egészséges életmód fenntartásában.

Jó, ha tudjuk, hogy milyen gyógyszert szed a kollégánk, és azt hol tartja. Soha ne legyünk tolakodóak, ne emlékeztessük túl sokszor a betegségére. Ingadozó hőmérsékletű, stresszesebb napokon pedig próbáljunk meg egy kicsit elnézőbbek lenni, hiszen ezek az időszakok nagyobb megterhelést jelentenek a hypertoniával vagy szív-érrendszeri problémákkal küzdők számára.

Amennyiben kollégánknál beszédzavart, bizonytalan járást, tudatzavart, vagy eszméletlenséget észlelünk, gondoljunk stroke-ra. A tűrhetetlenül erős, szegycsont mögött kialakuló, a teljes mellkast érintő, a nyakba, vállba, hátba és a bal karba sugárzó fájdalom esetén gyanakodjunk szívinfarktusra. Mindkét esetben azonnal hívjunk mentőt.

Mit tehet a munkáltató?

A munkáltató rendszeres szűrővizsgálatok szervezésével és kidolgozott munkahelyi egészségvédő programmal teheti a legtöbbet alkalmazottai testi-lelki jólétéért. Minden munkahelyen hasznos volna vérnyomásmérő beszerzése, illetve a jogszabályokban előírt elsősegélynyújtó képzésen felül, az újraélesztési technikák elsajátítása és rendszeres gyakorlása is.

Ajánló
Ajánló
Viszlát, verejték! – Melyek a leghatékonyabb izzadásgátló módszerek?

Viszlát, verejték! – Melyek a leghatékonyabb izzadásgátló módszerek?

Szervezetünk egyensúlyának fenntartásában fontos szerepe van az izzadásnak. Minden ember izzad,...

Fókuszban az egészségünk – Mennyi kávét igyunk naponta?

Fókuszban az egészségünk – Mennyi kávét igyunk naponta?

A friss, meleg kávé fogyasztása olyan szertartás, amelyet reggelenként sokan semmi pénzért sem...

Bőrvédelem a kánikulában – tippek a vízpartra, strandoláshoz

Bőrvédelem a kánikulában – tippek a vízpartra, strandoláshoz

A nap éltető erőforrás, hatására termelődik a létfontosságú D-vitamin a szervezetben, azonban...