Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-03-12

Mi kell tudnunk a szájüregi rákszűrésről?

Mi kell tudnunk a szájüregi rákszűrésről?

Egészségünk megőrzése szempontjából a rendszeres szűrővizsgálatok rendkívül fontosak. Nincs ez másképpen a szájüregi rákszűrés esetében sem. Nézzük, mit kell tudnunk erről a vizsgálatról!

Tünde, a 37 éves könyvelő édesapja erős dohányos volt, akinél idős korában ajakrákot diagnosztizáltak. Bár lánya soha nem cigarettázott, családi érintettsége folytán különösen fontosnak tartja, hogy rendszeresen részt vegyen a szájüregi rákszűréseken.
 
A rákos megbetegedések esetében általában elmondható, hogy rendkívül nagy jelentősége van annak, ha időben felismerjük a tüneteket, hiszen ez nagyban növeli a sikeres kezelés esélyeit. Mivel gyógyítható daganatos betegségről van szó, a korai felismerés fontossága a szájüregi rákra vonatkozóan is igaz!
 
Hogyan kerülhetjük el a szájüregi rákot?
 
A szájüreg daganatos megbetegedése alatt az ajkak, a nyelv és az alatta lévő terület, a szájpadlás, az íny, a nyálmirigyek, a garat és a szájnyálkahártya megbetegedését értjük.
 
Kialakulásának elsősorban életmódbeli okai vannak, a legveszélyeztetettebbek ugyanis azok, akik rendszeresen dohányoznak és alkoholt fogyasztanak. Ezen felül azonban például ajakrák esetén a fokozott UV sugárzás, a vírusfertőzés vagy nem megfelelő szájhigiénia is vezethet szájüregi rákhoz.
 
A szájüregi rák otthoni 
vizsgálata

A korai felismerésért ön is sokat tehet otthon elvégezhető, egyszerű és rendszeres önvizsgálattal. A szájüregi daganat első jelei ugyanis könnyen észrevehetőek, ha tudjuk, mit kell keresnünk. Havonta vizsgáljuk át alaposan szánkat és keressünk eltéréseket!
 
A tumor első jeleként megvastagszik a nyálkahártya.

Fehéres elszíneződés, majd később fekélyesedés észlelhető.

Elváltozás gyakran ott figyelhető meg, ahol a cigaretta éri az ajkakat.

Fehér, vörös foltok jelennek meg a nyelv alatt.

Nyelési nehézség, zsibbadás, nehézkes beszéd tapasztalható.
 

Amikor orvoshoz kell fordulni

Fontos, hogy ne csak komoly fájdalom esetén kérjen segítséget, hanem bármely tünet észlelése után azonnal forduljon orvoshoz, valamint járjon el évente kivizsgálásra. Természetesen a tünetek nem mindig utalnak daganatos megbetegedésre, lehet szó egyszerű gyulladásról vagy szuvas fogról is, de a legfontosabb, hogy tisztázzuk a szájüregben kialakult tünetek pontos okát.
 
Hogyan zajlik a szűrés?
 
Az Egressy Dentalnál minden konzultáció alkalmával elvégzik az ingyenes szájüregi rákszűrést is. A fogorvos ilyenkor alaposan átvizsgálja a szájüreget, érintve a nyelvet és az alatta található területet, a fogakat, a szájüreget bélelő nyálkahártyát, valamint a szájüreget határoló csontos részeket. A daganatos elváltozás első jelei már tapintással és eszközös vizsgálattal észlelhetőek.

Ha a nyelv felszíne ép, az ajkakon, szájpadláson elváltozás nem tapasztalható, a nyaki nyirokcsomók nem kitapinthatók, a nyálkahártya pedig rózsaszín, nincs okunk aggodalomra!

Ajánló
Ajánló
Viszlát, verejték! – Melyek a leghatékonyabb izzadásgátló módszerek?

Viszlát, verejték! – Melyek a leghatékonyabb izzadásgátló módszerek?

Szervezetünk egyensúlyának fenntartásában fontos szerepe van az izzadásnak. Minden ember izzad,...

Fókuszban az egészségünk – Mennyi kávét igyunk naponta?

Fókuszban az egészségünk – Mennyi kávét igyunk naponta?

A friss, meleg kávé fogyasztása olyan szertartás, amelyet reggelenként sokan semmi pénzért sem...

Bőrvédelem a kánikulában – tippek a vízpartra, strandoláshoz

Bőrvédelem a kánikulában – tippek a vízpartra, strandoláshoz

A nap éltető erőforrás, hatására termelődik a létfontosságú D-vitamin a szervezetben, azonban...