Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-05-22

Szűrjük ki a stresszt az életünkből!

Szűrjük ki a stresszt az életünkből!

A szűrővizsgálatok fontosságára az orvosok gyakran felhívják a figyelmünket, és saját érdekünkben érdemes mindannyiunknak feltérképezni időszakonként az egészségi állapotunkat, hogy megelőzzük a súlyos betegségek kialakulását. 

Talán azt gondoljuk, ha nem egy egész cég vezetése nyomja a vállunkat, akkor minket nem fenyeget a menedzserbetegség veszélye. Pedig a fáradékonyság, a kimerültség, az alvászavarok megjelenése, ami ezzel a bajjal jár, bármelyikünk életében előfordulhat. Sokunk számára nagy kihívást jelent összeegyeztetni a hétköznapok rohanásában a munkahelyi feladatokat és a családi teendőket. A stressz, az idegeskedés, a mindenhol megfelelni vágyás, a tökéletes teljesítményre törekvés alááshatja egészségünket.
 
Kell nekünk a stressz?

Mindenkinek szüksége van bizonyos mennyiségű stresszre a napi túléléshez, az ún. stresszhormonok kis mennyiségben és rövid távon nagyon is hasznosak. Az egyik fő stresszhormon, a kortizol a tápanyagok lebontását segíti, illetve az idegrendszer éberségéért és az izomzat aktiválásáért is felelős, a vércukorszintet is képes megemelni, hogy több tápanyag jusson a sejteknek, az izomzatnak. A másik fontos hormon az adrenalin. Fő funkciója, hogy a veszélyhelyzetre felkészítse a szervezetünket. Kitágítja egyes szervek vérereit, növeli a keringetett vér mennyiségét és a szív aktivitását, fokozza a vércukorszintet. Láthatjuk tehát, hogy alapvetően semmi rossz nincs a normális mértékű stresszben, kell az nekünk. A probléma akkor kezdődik, amikor a nagy feszültséget okozó helyzet tartósan fennáll.
 
 
Milyen egészségügyi gondokat okozhat a tartós stressz?

Szívbetegségeket, köztük szívrohamot - A hirtelen lecsökkent adrenalin és kortizol szívritmuszavarokat okozhat.

Asztmát – A stressz és az asztmás roham szoros kapcsolatban állnak.

Alkoholizmust – A rendszeres alkoholfogyasztás, mint stresszoldás a nehéz napok végén, idővel alkoholizmushoz vezet.

Elhízást – A kortizol elősegíti a hasi háj felhalmozódását. Sokan kényszeres evéssel csökkentik a feszültséget, ami szintén elhízáshoz vezet.

Diabéteszt – A stressz növeli a 2-es típusú diabéteszes betegek vércukorszintjét.

Migrént – A migrén egyik leggyakoribb kiváltója a stressz.
 

Depressziót – Kutatások bizonyítják, hogy azoknak, akiknek nagy kihívást jelentő munkájuk van kevés sikerélménnyel, 80%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy előbb-utóbb depressziósak legyenek.

Különböző bőrbetegségeket – Ekcéma fellángolását segíti az arra hajlamosaknál.

Láthatjuk, hogy számos betegség kialakulása lehetséges, ha folyamatos stressznek tesszük ki magunkat. Ezek időben történő felfedezéséhez fontos, hogy rendszeresen járjunk szűrővizsgálatokra. A Swiss Prémium Egészségközpont szűrésének lényege, hogy még idejében észleljük a fokozott stressz, valamint a gyors tempójú életvitel következtében esetlegesen már kialakulóban lévő betegségeket, és azokon megfelelő életmódbeli változtatásokkal javítsunk.

A szűrésről

Az egészségközpont szakemberei nemzetközi tapasztalatokon alapuló szűrőprogramjaik segítségével mindenki számára nyújtanak nemre és életkorra szabott szűrési programokat. A menedzserszűrés-csomagok a standard szűréstől egészen a teljes körű – részletes laborvizsgálatot és  ultrahangos vizsgálatot is tartalmazó – prémium szolgáltatásig terjednek. A belgyógyászati, kardiológiai szakorvosi vizsgálattól kezdve a tumormarker vagy allergiavizsgálaton keresztül a pajzsmirigy ultrahangig és csontsűrűség mérésig átfogó képet kaphat egészségi állapotáról.

A teljes részletességű szűrőcsomag ismertetést itt találja: https://www.swissclinic.hu/menedzserszures/

Hol és hogyan zajlik a vizsgálat?

A menedzserszűrések előre egyeztetett időpontban vehetők igénybe a Swiss Prémium Egészségközpontban (1123 Budapest, Nagyenyed u. 8-14.). A vizsgálatok elvégzése összetettségtől függően 2-4 órát vesz igénybe. A vizsgálatokról írásos összefoglalót küldenek az összes laboreredmény beérkezése után, amelynek elkészítése maximum 10 napot vesz igénybe. A szűrés tartalmazza az egészségügyi felvilágosítást, a személyre szabott szaktanácsadást is, különös tekintettel a betegségek megelőzésére.

Ajánló
Ajánló
Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

Millió lépés az életért – Járjuk a szív útját az egészségünkért!

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége az idén ismét elindította a Millió lépés az életért...

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ha legyűr minket a fáradtság… - Étrendkiegészítők az energikus mindennapokért

Ahogy haladunk az év vége felé, rövidülnek és hűvösödnek a napok, úgy fogyhat lassan az energiánk...

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

Milyen veszélyeket hordoz a gyermekkori elhízás?

A gyermekkori elhízást gyakran nem vesszük elég komolyan. Úgy gondoljuk, hogy azt a pár...