Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-04-13

Nem tud fogyni? Lehet, hogy a munkája az oka!

Nem tud fogyni? Lehet, hogy a munkája az oka!

Diétázik, sportol és mégsem sikerül lefogynia? Lehet, hogy a munkája az oka. Megmutatjuk, hogyan alakíthatja át a munkahelyi hétköznapokat a karcsúság jegyében.

Munkánk típusától függetlenül meg kell küzdenünk a mindennapos stresszel, ami közvetlenül hatással van az anyagcserére, valamint arra, milyen hatékonyan égeti el szervezetünk a szénhidrátokat, a fehérjét és a zsírt. 
 
Ha egész nap ülőmunkát végez
 
Ha irodában dolgozik, be kell érnie a közeli büfék, a menza és a hivatalos munkaebédek kínálatával. Gyakori hiba, hogy az irodában dolgozók kihagyják a reggelit, esetleg kihagyják vagy gyorsan „bedobnak” valami kis ebédet, szó szerint éheztetik magukat a nap folyamán, majd este habzsolni kezdenek. Emiatt, ha munka után még fel is keresik az edzőtermet, már nincs energiájuk arra, hogy kihozzák magukból a maximumot.
 
Tippek:
- A legtöbb irodai dolgozó az ebédet hagyja ki. Ha ön is hajlamos erre, akkor próbáljon meg a reggeli edzés után, asztala mellett ülve elfogyasztani egy egészséges tízórait. Kísérletezzen, mi ízlik jobban: egy rostban gazdag gabonaszelet, gyümölcs sajttal vagy egy tál gabonapehely szójatejjel.
- Ha munka után megy sportolni, mindenképpen egyen egy keveset az edzés előtt egy órával.
- Mindig legyen önnél gyümölcs és néhány darab dió, mogyoró, hogy csillapíthassa velük éhségét.
 
Ha mindig készen kell állnia
Aki váltott műszakban dolgozik, az jobban ki van téve a nem megfelelő étkezés kockázatának, mint mások. A kiszámíthatatlan alvási idő vagy a krónikus alváshiány felboríthatja a szervezet egyensúlyi állapotát, és így az evést arra használhatjuk, hogy ébren tartson minket, ahelyett hogy azért ennénk, mert valóban éhesek vagyunk.
 
Tippek: 
- Feltétlenül próbáljon követni egy normál étkezési mintát. Ébredés után egy órával reggelizzen, még akkor is, ha ez az étkezés nem reggelre esik, majd ezután felváltva tartson kisebb és főétkezéseket a munkaideje alatt 2-4 óránként. 
- A váltott műszakban dolgozók számára előnyösebb, ha a normálnál valamivel magasabb fehérjetartalmú étrendet követnek, mert úgy hosszabb ideig nem lesznek éhesek.
- Fogjon össze hasonló gondolkodású kollégákkal, akikkel munkahelyén egészségesen tud együtt étkezni, jó társaságban ez is könnyebben megy.
 
Ha a sport a munkája

Az állandó mozgásban lévőknek, legyenek azok edzők, sportolók vagy kisgyermekek után futkosó bébiszitterek, értelemszerűen magasabb az energiaszükségletük, mint az átlagé. Gyakori hiba, hogy bár ismerik a helyes, egészséges étkezés szabályait, ők maguk nem tartják be azokat.
 
Tippek:
- Tervezze meg úgy a napját, hogy mindig legyen ideje a vendégei vagy az órái között az étkezésekre. A komplex szénhidrátot és jó minőségű fehérjét tartalmazó szeletek nem terhelik meg a gyomrot, könnyen tárolhatók, ezeket például érdemes beépítenie az étrendjébe.
- Egyen valamit három óránként, de ne annyit, hogy meghízzon emiatt: a tízórai és az uzsonna 100-250 kalória, az ebéd pedig 300-500 kalória között legyen.
- Mindig legyen a keze ügyében egy üveg víz, hogy ne tévessze össze a szomjúságot az éhséggel.
 
Akármilyen munkát végez, mindenképpen javasolt a napi háromszori (legújabb kutatások szerint a napi ötszöri) zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Egészséges, és csillapítja az éhséget is.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:

Ajánló
Ajánló
Divat lett az ősz haj – Hogyan kezeljük?

Divat lett az ősz haj – Hogyan kezeljük?

Míg régebben az öregedés egyik fontos és esetleg szégyellnivaló jele volt a deresedő haj, amit...

Karácsony biztonságban: így kerüljük el a baleseteket a háztartásban

Karácsony biztonságban: így kerüljük el a baleseteket a háztartásban

Csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, tartja a mondás, és ez bizony az ünnepi készülődésre is...

Előzzük meg a csontritkulást!

Előzzük meg a csontritkulást!

A csontritkulással kapcsolatban bőven akad tennivaló: ez a betegség ugyanis bárkinél kialakulhat,...