Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-05-18

Időspiknik – programzáró séta

Időspiknik – programzáró séta

A Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és Népjóléti Irodája, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, valamint a MOM Kulturális Központ együttműködésével létrejött Időspiknik rendezvénysorozat tavaszi időszakának lezárásaként június 13-án közös sétán vehetnek részt idősebb polgáraink.


Az idén márciustól júniusig tartó időszakban lezajlott rendezvénysorozaton több mint száz hegyvidéki idős polgárunk vett részt. A foglalkozások közül a Sas-hegyi séta volt a legnépszerűbb, de a szervezők örömmel tapasztalták, hogy egyre többen érdeklődnek más közösségteremtő programok, mint a petanque, a könnyű torna, a táncos-énekes vagy a gyógynövényes foglalkozás iránt is.

A séta, mint mozgásforma

A sétát szinte receptre kellene felírni minden korosztálynak, hiszen mint minden testmozgás, ez is jó hatással van az immunrendszerünkre, csökkenti szervezetünkben a gyulladásos faktorok mennyiségét, edzi a szívünket és a tüdőnket. Emellett javítja a sejtjeink oxigénfelvevő képességét, erősíti az izmainkat, ízületeinket is.

Ráadásul ezek az áldásos folyamatok már tízpercnyi gyaloglást követően beindulnak a testünkben. Így, ha hetente néhányszor el tudunk menni egy legalább 30 perces sétára, akkor hamarosan érezhetjük a kedvező változásokat. A rendszeres mozgás miatt kialakuló fáradtság pedig javíthatja az alvásunk minőségét is, ami elengedhetetlen a testi és lelki kiegyensúlyozottsághoz.

Hol sétáljunk a Hegyvidéken?

A XII. kerületi lakosoknak több lehetőségük is van, ha zöld környezetben szeretnének sétálni. Kezdve a könnyen megközelíthető Gesztenyés kerttel vagy a Városmajorral, egészen a Normafa lankásabb alsó részéig az idősebbek vagy nehezebben mozgó sétálók is találnak maguknak megfelelő terepet.

A Normafánál 2018 őszén átadták a Hegyvidéki Önkormányzat és a Szent Ferenc Kórház együttműködésével kialakított normafai kardióösvényt, ami a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élőknek, valamint cukorbetegeknek nyújt segítséget a betegségmegelőzéshez és az állapotfelméréshez. 

A kardióösvényt bejárók maguknak mérhetik a pulzusukat, az eredményeket pedig a helyszínen található ládába bedobva a kórház kapja meg és értékeli ki. Ahol baj van, ott az orvos felhívja a beteget – több műtétre került már sor annak köszönhetően, hogy még időben derült ki a szívprobléma.

Időspiknik szezonzáró program

A célcsoport, vagyis a hegyvidéki idősek igényeit figyelembe véve kialakított rendezvénysorozat tavaszi szezonjának záróeseménye június 13-án, 10–12 óra között lesz a Normafán. A tervek szerint rövid köszöntő után könnyű tornával folytatódik a program, majd a résztvevők közös sétán vesznek részt a kardióösvény lankásabb részén. 

A záróeseményre elsősorban a programsorozat őszi vagy tavaszi foglalkozásának résztvevői kapnak meghívást, de a szervezők szeretettel várják a Hegyvidék többi érdeklődő idősebb polgárait is.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...