Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-13

Ingyenes nyári gyerekprogramok

Ingyenes nyári gyerekprogramok

Bár már júliust írunk, hosszú még a nyári tanítási szünet, ezért megnéztük, hogy milyen ingyenes gyerekprogramokat találunk a kerületben vagy a közelben. 


Visszarepülhetünk gyermekeinkkel a némafilmek világába, részt vehetünk interaktív meseelőadásokon, megismerhetjük közvetlen környezetünk múltját és jelenét, barangolhatunk a természetben a tanösvényeken, vagy megtudhatunk érdekességeket a pénzről – és egyik programért sem kell fizetnünk!

Klasszikus rajzfilmek – zongorakísérettel

A Lóvasút Psszt! Némafilmvetítés - Élő zongorakísérettel programjában két alkalommal gyerekkorunk mára már klasszikusnak számító rajzfilmjeit nézhetünk meg, miközben Répászky Miklós Dániel zongorajátékát hallgatjuk. A beltéri eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrációs jegyek elérhetők a lovasut.jegy.hu oldalon.

07.14. péntek 18:00 Tom és Jerry (60 perc szünettel)
08.15. kedd 18:00 Kengyelfutó Gyalogkakukk (60 perc szünettel)

Interaktív meseszínpad – Margitsziget

A Margitszigeti Színház évek óta szervez a gyermekeknek szóló ingyenes interaktív meseelőadásokat, így idén is szeretettel várják a családokat a bejárattal szemben lévő, három platánfa által körülhatárolt területen. Az előadások szombatonként 10:30-tól tekinthetők meg, és 3 éves kortól ajánlottak. Minden előadás egyrészes, időtartama kb. 40-50 perc, amely után interaktív játék, bábozás, kézműves foglalkozás, dal- és tánctanulás várja a gyerekeket.
 
2023. július 15. szombat 10:30
Barna Zsombor: Vitéz László menyecskét keres

Az előadás időtartama: 45 perc
Ajánlott korosztály: 3-99 év

László nagy feladatot kap a nagymamucikájától: eljött az idő, hogy végre találjon magának egy igazi, belevaló, tűzről pattant menyecskét. Ám ez a feladat nem is olyan egyszerű, mint azt ő elsőre gondolta. Útközben találkozik Kapucni-ficni-fecni-pacni urasággal, egy nedves csukával, egy kedves kutyával, egy cumisképű paradicsompofával, és nem várt nehézségekbe ütközik.
Ajánljuk minden gyereknek és gyermeklelkű felnőttnek, aki szeret mulatni. Kemény Henrik Vitéz László történeteiből kiindulva, a hagyományokhoz hűen, de mégis új megközelítésben láthatják a híres, palacsintasütős, vörös sipkás kispajtást.

2023. július 22. szombat 10:30
Portéka Színpad: Vau és Miau

A Portéka Színpad alapkoncepciója, hogy a 3-12 éves korosztály egyetlen tagja se unatkozzon az előadások egyetlen percében sem. Ezért van az, hogy az „élőszínházi” részeket megszakítja egy-egy bábjáték.

A sok-sok zenével, játékkal fűszerezett előadás egyik legfontosabb jellemzője, hogy a közönséget egy-egy dal, vers, dramatikus játék, vagy éppen a problémamegoldásban való részvétel erejéig bevonjuk a játékba; stílusunkat úgy is jellemezhetnénk, hogy interaktív kisszínház.

Az előadás alatt a mesejáték szereplőinek - Aladár kutya és Micó cicó - barátságos torzsalkodásain önfeledten mulathat a közönség. A keretjátékon belül három, jól elkülönülő mese elevenedik meg, mint pl. az „Alma” vagy az „Okoska botocska”.

2023. július 29. szombat 10:30
Bíró Eszter: Időradír

Családi, interaktív koncert, 50-60 perc

A Fonogram -, Gundel Művészeti - és Érték Díjas énekesnő, színésznő Bíró Eszter 10. éve énekel gyerekeknek, koncertjein játékosan oktatva vonja be a kicsiket az előadásba énekléssel, mozgással.

 A művésznő - akit a Miss Saigon, Az Operaház fantomja és a Csoda Krakkóban című filmek főszereplőjeként, valamint a Budapest Klezmer Band énekeseként ismerhettünk meg - Állati Zenés ABC című lemezéért 2014-ben Fonogram-díjat, az év énekesnőjeként 2015-ben Érték-díjat kapott. Az Állati Zenés ABC 1. és 2., illetve Időradír című CD-s könyvei 10 000 példányban keltek el, a JimJam TV-n már 3. éve fut Az Időmanó kalandjai c. TV-sorozata 17 résszel. Könyveit és lemezeit már több általános iskola alsó tagozatában használják a tananyag kiegészítéseként. 

Az énekesnő koncertjén 3 gyereklemeze és TV-sorozata legnépszerűbb dalaiból énekel és játszik a gyerekekkel. A koncert egy izgalmas zenei kalandozás a hangok és az idő birodalmában.

Közreműködnek:
Födő Sándor - ütőhangszerek, vokál
Csókás Zsolt – gitár, vokál
Cserta Balázs – szoprán szaxofon, klarinét, furulyák, magyar duda  

Hegyvidéki helytörténeti séta

Ahogyan arról korábbi cikkünkben részletesen írtunk, kerületünkben adták át Budapest első digitális helytörténeti sétáját, ami lehetővé teszi, hogy akár egyedül is végigjárjuk és megismerjük a Hegyvidék főutcáját, a Böszörményi utat és környékét. Ehhez mindössze egy mobiltelefonra van szükségünk, de a két nagy digitális táblának köszönhetően akár még arra sem, mert a környék történeti érdekességei online is elérhetők bárhonnan.
 
A sétánál azt is figyelembe vették, hogy a fiatalokat inkább a digitális tartalmak kötik le, így mind a tizenegy megállónál az oszlopokra helyezett QR-kódok beolvasásával, okostelefonunk segítségével ismerhetjük meg az adott helyszínre vonatkozó információkat. Ha nincs okoseszközünk, a Királyhágó téren és a Városháza téren elhelyezett nagy méretű digitális kijelzőkön is megtekinthetjük az összes kapcsolódó képi és szöveges dokumentumot. A helytörténeti séta a Királyhágó tértől az Apor Vilmos térig tart, de a MOMkultnál is van egy megálló. A nyári melegre való tekintettel javasoljuk, hogy egy-egy fagyi vagy üdítő szünetet iktassunk be a helyi kisüzletekben.

Észrevétlen tanulás – tanösvények

A Hegyvidéket nem véletlenül nevezik Buda szívének, hiszen a kerület jelentős részén találhatók erdős, fás területek, és ahogyan arról már több alkalommal írtunk némelyikben tanösvény is található. A tanösvények azért nyújtanak nagyszerű kikapcsolódást, mert tematikájuk szerint szórakoztatnak és tanítanak is. A kicsiknek a meseösvények jelentenek feledhetetlen élményt, de a felnőttek sem unatkoznak például egy interaktív tanösvényen. Válogathatunk a jobbnál jobb témakörökből, közben pedig a szabad levegőn vagyunk, és élvezzük a napsütést vagy épp a lombok nyújtotta árnyék hűvösét a családtagjaink körében.

Fizetőeszközök egykor és ma – Pénzmúzeum

A Széll Kálmán tér mellett, a Krisztina körúton található Pénzmúzeum interaktív állandó kiállításán megismerkedhetünk a nemesfémbányászat magyarországi fénykorával, az arany kinyeréséhez használt eszközökkel, majd azokra a kérdésekre is választ kaphatunk, hogy mi mutatná meg a dolgok értékét, ha nem lenne pénz, miért változott a pénz formája, illetve mi kell ahhoz, hogy egy fizetőeszközt pénzként ismerjünk el.

Ne lepődjünk meg, ha az épületbe a Sándor Gyula közből belépve egy robottal találjuk szembe magunkat, ami valószínűleg rögtön felkelti a gyerekek figyelmét is. A látogatók kétféle útvonal közül választhatnak a Pénzmúzeum bejárására, az egyiket kifejezetten a pénzérmék iránt érdeklődők, a numizmaták számára állították össze, hiszen a Magyar Nemzeti Bank különleges műtárgyai kulturális jelentőségük mellett tudományos értelemben is rendkívüli értéket képviselnek. A másik pedig játékos formában ad tájékoztatást a pénz világáról.

A nemrég megnyílt Pénzmúzeum Panoráma Terasz csak fokozza a látogatói élményt – egyelőre ugyanis csak a múzeum látogatói számára érhető el. A Pénzmúzeumban egyéni látogatásokra hétköznap, kedd kivételével 14:30-tól zárásig, valamint hétvégén van lehetőség, amely szintén ingyenes, de időpontfoglalás szükséges.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...